Hoe werkt AA

Hoe werkt AA

Wij beschouwen alcoholisme als een ziekte. Volgens ons drinkt een alcoholist omdat hij of zij niet anders kan. Om niet meer te hoeven drinken moet er dus iets veranderen. In AA helpen wij elkaar hiermee door onze eigen ervaring vrijelijk beschikbaar te stellen voor een ieder die daarvan gebruik wil maken. Wij doen dat voornamelijk via onze groepsbijeenkomsten.

Over de hele wereld worden AA-bijeenkomsten gehouden, zo ook in Nederland. Er worden in ons land wekelijks zo’n 250 groepsbijeenkomsten georganiseerd.

 Daarnaast hebben wij boeken, folders, brochures en ander materiaal waarin wij onze geschiedenis en ervaringen met alle aspecten van alcoholisme en nuchterheid in AA hebben vastgelegd.

Kan ik zomaar bij een AA-bijeenkomst binnenstappen?

Bij de meeste groepen is dat geen enkel probleem. Als u denkt een probleem te hebben met alcohol kunt u meestal gewoon naar de groepsbijeenkomst komen. Sommige groepen hebben liever dat u eerst even belt of e-mailt. Als dit zo is staat dat op de groepspagina duidelijk aangegeven.

 Hoe zit dat met God?

Vele AA’ers hebben met die vraag geworsteld en velen staat deze worsteling nog te wachten. Maakt u zich geen zorgen. Verreweg de meesten van ons hebben dit dilemma tot grote tevredenheid kunnen oplossen, en wel op hun eigen wijze en in hun eigen tijd. AA stelt op dit gebied geen enkele voorwaarde: wij gebruiken een spirituele, maar geen religieuze benadering.

Wel heeft de ervaring ons geleerd dat de essentie van ons alcoholisme is dat wij op eigen kracht niet meer konden stoppen met drinken. En dat dit voor de overgrote meerderheid van ons waarschijnlijk voor de rest van ons leven zal blijven gelden. Dat betekent dat wij ergens een kracht zullen moeten vinden om ons te helpen datgene te doen wat we op eigen kracht niet kunnen.

Het staat elke AA’er volkomen vrij een dergelijke kracht al dan niet te zoeken en te vinden. Onze ervaring leert ons het volgende: zelfs de kleinst mogelijke bereidheid open te staan voor de mogelijkheid dat er, misschien, iets buiten onszelf bestaat dat ons kan helpen, is ruimschoots voldoende om een goed begin te maken.

 En de rest wijst zich min of meer vanzelf. Per dag.

679 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

AA Almere